Categorieën
Coaching

Teamwerken in de advocatuur een utopie?

Waar wij in onze teamcoaching sessies tegenaan lopen, is de (beperkende) overtuiging dat de advocatuur bij uitstek solistisch werken is en dat teamwerken niet écht mogelijk is.

Het hele beloningssysteem is gebaseerd op individuele resultaten, niet alleen qua targets, uren/omzetten en bonussen maar ook in het gebrek aan een incentive om een zaak volledig uit handen te geven aan een meer gespecialiseerde collega als daardoor onzichtbaar wordt dat jij degene bent die voor het aanbrengen van de klant hebt gezorgd.

Al jouw acquisitie-inspanningen ten spijt dus? Niet helemaal. Er zijn systemen waarbinnen die registratie wel degelijk mogelijk is en je dus kunt blijven monitoren wie wat gedaan heeft. Meten is immers weten. Of is het ook een kwestie van vertrouwen en elkaar dingen gunnen?

Uiteindelijk geven vrijwel alle advocaten in mijn coachpraktijk aan dat ze het hartstikke leuk en leerzaam zouden vinden om intensiever samen te werken en dat dit niet per se hoeft te leiden tot het afboeken van uren en/of hogere kosten voor de cliënt. De algehele overtuiging luidt immers ook dat een halfuurtje inhoudelijk sparren met een collega meer resultaat oplevert dan uren grasduinen in jurisprudentie aangezien je niet alleen gebruik kunt maken van elkaars kennis maar ook van strategisch inzicht, commerciële vaardigheden, levens- en beroepservaring, een ander (verfrissend) perspectief, uiteenlopende interpretaties van wetteksten en jurisprudentie etc. Bovendien geeft dit het gevoel dat je minder snel iets over het hoofd ziet – vier ogen zien immers meer dan twee – en is de (verlammende) angst om een beroepsfout te maken of een tuchtklacht aan je broek te krijgen, minder groot. Je hebt immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid, je staat er niet alleen voor. Zo bezien klinkt het zo slecht nog niet, toch:)?

Nieuwsgierig geworden? Maak dan via info@mcinewlaw.com een afspraak voor een vrijblijvend strategiegesprek met ons.

Jouw werkgeluk is onze zaak!