Categorieën
Vertrouwenspersonen

Why blaming the victim?

Wat er in de praktijk helaas vaak gebeurt, is dat de vinger wordt gewezen naar de melder van ongewenst gedrag alsof diegene het gedrag heeft uitgelokt. Denk aan het klassieke voorbeeld van het te korte rokje… Dit is echter nooit een legitimering voor een aanranding maar wordt zo wel vaak “goedgepraat”. Waarom werkt dit mechanisme van “blaming the victim” zo?

Het korte antwoord: angstreductie. Het zorgt ervoor dat wij de wereld om ons heen voor onszelf veiliger maken. “Haar is dit overkomen omdat zij meeging met een beroemdheid naar een studio rond middernacht om zogenaamd haar repertoire te oefenen… Mij overkomt dit niet want ik zal nooit zo naïef zijn.” Dit is echter een schijnveiligheid. En er wordt nogal een hard oordeel geveld…

Als vertrouwenspersoon zal ik waken voor een dergelijke tendens. Uitdagende kleding is nooit en te nimmer een legitimering voor grensoverschrijdend gedrag!

Categorieën
Coaching Intervisie Opleiding Training

De special snowflake

De term wordt tegenwoordig gebruikt om een generatie mee te beschrijven die zo beschermd en liefdevol is opgevoed dat ze een overdreven gevoel van uniciteit hebben: zij voelen zich specialer dan de mensen om hen heen.

Entitlement is een begrip dat hierop aansluit.

Daarnaast zorgt de beschermde opvoeding ervoor dat de snowflake-generatie in hun jeugd nooit echt heeft leren omgaan met teleurstellingen, afwijzing of situaties die zij ingewikkeld vinden. En dit zou leiden tot volwassenen die niet altijd even goed weten te dealen met situaties in het gewone ‘volwassen leven’:

 • De special snowflake moet altijd ‘even landen’;
 • De special snowflake is altijd veel gepassioneerder dan jij;
 • De special snowflake is on-tie-ge-lijk politiek correct;
 • De special snowflake heeft altijd iets (meestal iets ondefinieerbaars);
 • De special snowflake doet niks wat hem niet aanstaat;
 • De special snowflake loopt niet achter de meute aan;
 • De special snowflake wordt het al gauw te veel;
 • De special snowflake voelt zich eigenlijk altijd te kort gedaan.

bron: www.mynd.nu

Herken jij dit gedrag in medewerkers of teamleden? Hoe ga je hiermee om binnen het team zodat iedereen zich gehoord en gezien voelt en het team goed kan samenwerken? In onze TeamSucces methode© worden cultuurverschillen en mindset op een lijn gebracht. Interesse? Ga vrijblijvend een gesprek met ons aan.

Categorieën
Intervisie

Het intervisieseizoen staat weer voor de deur!

WAT KUN JE MET INTERVISIE BEREIKEN?

WAT WEL:

• Je leert je eigen aandeel en verantwoordelijkheid in (werk)vraagstukken (her)kennen;

• Je wordt vaardiger in het oplossen van (werk)vraagstukken;

• Je wordt vaardiger in het inroepen van hulp door collega’s;

• Je vermogen tot zelfreflectie neemt toe en het principe van intervisie kun je zelf toepassen.

Dit alles leidt tot een versterking van je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

WAT NIET:

• Intervisie is geen therapie;

• Intervisie is geen beoordelingsinstrument;

• Intervisie doe je niet voor of op aandringen van een ander;

• Intervisie is niet oppervlakkig en niet vrijblijvend.

Maak je niet DIK: staat voor Denk in Kwaliteiten

Zeker bij de wat lastige gesprekken kijken we al snel wat er fout ging, of wat de ander fout deed. In intervisie leer je met een open houding te kijken, en leer je open te staan voor ieders kwaliteiten. We pakken allemaal wel eens iets onhandig aan en we vliegen allemaal regelmatig uit de bocht. Soms niet leuk, maar een open gesprek geeft opluchting en ruimte voor een nieuwe leerervaring.

Mocht je interesse hebben in het volgen van een intervisiebijeenkomst bij MCI New Law, stuur me dan gerust een berichtje (info@mcinewlaw.com). Wij werken met losse dagen/open inschrijving op kantoor maar ook online en verzorgen daarnaast inhouse bijeenkomsten.

Categorieën
Coaching Intervisie Training

Angst voor het voetstuk: gedachten zijn krachten!

Als advocaat medewerker ben je blij en dankbaar als een advocaat partner bereid is jou te introduceren bij een mooie cliënt. Als jonge advocaat zelf je praktijk from scratch opbouwen is niet eenvoudig; een kruiwagen is zeer welkom. Maar het kan ook angst inboezemen als je daar als topper wordt geïntroduceerd en op een voetstuk wordt geplaatst met als risico dat je daar flink vanaf kunt donderen… Grijpt de angst jou in zo’n situatie naar de keel?

Negatieve gedachtes over jezelf kunnen zich dan aan je opdringen. Jouw geest is jouw plek. Je kunt de gordijnen dicht doen en jouw plek donker maken of je kunt de ramen open zetten en het licht naar binnen laten stromen. Het is jouw keuze. Waar denk je over na? Over hoe ver je bent gekomen of over hoe ver je nog moet gaan? Over je kracht of over je zwakte? Over het beste wat kan gebeuren of over het ergste wat misschien nog komt? Schenk aandacht aan je gedachten. Want heel misschien zijn het je gedachten die je moet veranderen om geluk & succes te ervaren.

#coaching #intervisie #advocatuur  

Categorieën
Coaching Opleiding Training

Veerkracht: het leven als een trampoline

Het leven is als een trampoline. Je veert terug na iedere tegenslag.

Veerkracht ontstaat alleen als je erop durft te vertrouwen dat je hart je erdoorheen zal
slepen.

Is veerkracht aangeboren of aangeleerd? Een stabiel persoonlijkheidskenmerk of een ‘toestand’? Is veerkracht te meten? En vooral; hoe kun je je eigen veerkracht doen groeien?

Neuropsycholoog Michael Portzky benoemt de volgende kenmerken van een veerkrachtig persoon:
–       Een gebalanceerde kijk op het leven;
–       Verantwoordelijkheid nemen, gevoel van regie ervaren;
–       Het idee dat je een zinvolle bijdrage levert;
–       Voldoende zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen;
–       Doorzettingsvermogen, discipline om datgene te doen wat ‘goed’ voor je is.

Goed nieuws: je kunt veerkracht ontwikkelen en vergroten! Neem een kijkje op onze website www.mcinewlaw.com voor de mogelijkheden qua trainingen, opleidingen en coaching of stuur me een DM voor meer info!

Categorieën
Coaching Opleiding Training

Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet?

Valt jouw middelgrote kantoor ook net tussen wal en schip voor je gevoel? Te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet? Bestaat er bijv. twijfel over wel of geen sectie mededingingsrecht? Enerzijds wil je een fullservice kantoor zijn, anderzijds moet er wel voldoende declarabel werk zijn (of gecreëerd kunnen worden) om daarvoor iemand aan te trekken. Dan toch maar gebruikmaken van de flexibele schil? Maar daar kleven ook nadelen aan. Ook lastig om bij een middelgroot kantoor iedereen met de neuzen dezelfde kant op te krijgen… maar je hebt wel weer meer backup bij uitval. Daarnaast bestaat kans op eilandjesvorming terwijl je zo graag van teamwerken een succes maakt.

Maar hoe krijg je de juiste spirit in je team? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kies dan voor één van de teamcoachtrajecten van MCI New Law om de sfeer én productiviteit naar een hoger plan te tillen! Check onze website: www.mcinewlaw.com of mail naar info@mcinewlaw.com om te informeren naar de mogelijkheden voor jouw kantoor en/of om een vrijblijvend strategiegesprek in te plannen.

Categorieën
Coaching Opleiding Training

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling: online infomoment 8 maart 2022

€ 1.000,- korting op je volgende opleiding, training of cursus

Ben jij geïnteresseerd om een coachopleiding of leertraject te volgen met gebruikmaking van de STAP-subsidie? Wij helpen je graag verder.

Tijdens het infomoment op dinsdag 8 maart van 19.00u-20.00u vertellen we je alles over:


 • hoe deze STAP-subsidie werkt, en wat de mogelijkheden zijn;
 • hoe wij je stap voor stap helpen om de subsidie aan te vragen;
 • en natuurlijk vertellen we je graag wat een gecertificeerde coachopleiding jou kan brengen;
 • en welke opleiding of leertraject het beste past bij jouw carrièrewensen en achtergrond.  

  Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP: STimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid wil dat jij als werkende of werkzoekende kunt beslissen over jouw ontwikkeling tijdens jouw loopbaan. Grijp nu deze unieke kans en versterk je positie op de arbeidsmarkt door je aan te melden via info@mcinewlaw.com.
Categorieën
Vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersoon: luxe of bittere noodzaak?

De afgelopen periode heeft wel uitgewezen dat een vertrouwenspersoon binnen een organisatie geen luxe maar bittere noodzaak is. Binnen juridische organisaties zien wij vaak interne vertrouwenspersonen, die tevens partner zijn. En dat is precies waar de schoen wringt: want hoe laagdrempelig is die situatie? Voelt de advocaat in loondienst of stafmedewerker zich wel veilig genoeg? 

Een vertrouwenspersoon speelt een belangrijke rol in het transparant maken van ongewenste omgangsvormen en integriteit binnen organisaties, zoals discriminatie, pesten, seksuele intimidatie en agressie/geweld.

Voor een goede uitvoering van de taken door de vertrouwenspersoon is het van belang dat hij/zij onafhankelijk zijn/haar werk kan doen. Dat is voor een externe vertrouwenspersoon in de regel iets makkelijker dan voor een interne vertrouwenspersoon. Hij/zij moet in alle rust en vertrouwen gesprekken kunnen voeren. Ook moeten de gegevens op een plek bewaard kunnen worden die voor derden niet toegankelijk is. Naast het aanstellen van een vertrouwenspersoon is het van belang dat het bedrijf hier volledig achterstaat en al een beleid heeft tegen ongewenst gedrag (klachtenregeling, klachtencommissie, gedragscode, etc.).

Is jouw organisatie op zoek naar een extern vertrouwenspersoon? MCI New Law beschikt over een groot netwerk van externe vertrouwenspersonen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden via info@mcinewlaw.com.

Categorieën
Coaching Opleiding Training

Flexibiliteit & loyaliteit; het boeien & binden van medewerkers

Flexibel zijn, is hèt thema van deze tijd.

Tijdens de lockdowns werd onze draagkracht als mens, als medewerker, als ouder op de proef gesteld.

Wij merken nu dat – door de bank genomen – de werkgevers die de afgelopen 2 jaar zich wel coöperatief hebben opgesteld, hun loyalere, dankbare, hardwerkende werknemers hebben behouden. Werkgevers die daarentegen vonden dat de uren en omzet van werkende ouders ondanks de schoolsluiting e.d. “gewoon” maar op peil moesten blijven, hebben hun beste mensen zien vertrekken.

Wat hebben deze vertrekkende mensen gemeen? Een gemis aan erkenning, verbinding en/of autonomie? Hoe blijf je je medewerkers boeien & binden? Wat hebben flexibiliteit & loyaliteit met elkaar te maken?

“Achter ieder verwijt, zit een wens”. Als je dat voor ogen houdt, wordt het makkelijker om echt te luisteren. Als je feedback ontvangt vanuit de organisatie is ons devies: kauw erop, slik door waar je wat mee kunt en spuug uit wat nu niet van toepassing is. Your doing is only as good as your being.

Heb je behoefte om met ons vrijblijvend te sparren hoe dit verder vorm te geven binnen jouw organisatie? Wij verzorgen heidagen, teamcoaching, (individuele) coachtrajecten en maatwerkverbetertrajecten. Neem contact met ons op via info@mcinewlaw.com voor meer informatie.

Categorieën
Intervisie

Voorjaarscyclus intervisie: meld je aan voor 18 maart 2022!

De voorjaarscyclus van onze MCI New Law intervisiebijeenkomsten gaat weer van start. 

Wat hebben we onder meer geleerd en welke inzichten nemen we zoal mee?

 • Het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag beantwoorden. Openstellen loont. Nieuwsgierig blijven. Oordeel niet maar verwonder je;
 • Zonder waardering en erkenning, ga je steeds meer met tegenzin werken. Iedereen wil gewaardeerd worden. Het is als water voor een plant. En als je dat niet krijgt, zal je langzaam uitdrogen;
 • Over onenigheid en conflicten op de werkvloer: Wie zuur doet, die zuur ontmoet. Het begint niet bij een ander, maar bij jezelf. Wees altijd zelf een weerspiegeling van datgene wat je graag wilt ontvangen. You can’t be bitter and expect your life to be sweet;
 • Over grenzen aangeven: “No” is a full sentence;
 • Over omgang met collega’s: “You teach people how to treat you!”

Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan voor onze intervisiebijeenkomst op ons kantoor in Den Bosch op vrijdag 18 maart van 09.30u tot 14.30u inclusief lunchpauze (4 punten) via info@mcinewlaw.com.