Categorieën
Coaching

Perfect imperfections

Is perfectionisme echt een “vrouwending”? Ik hoor dit thema vaak voorbij komen in intervisiebijeenkomsten en dan valt me op dat het meestal de vrouwen zijn die hiermee worstelen.
Mannen zeggen makkelijker:

“Je moet gewoon zo en zo zeggen/doen en dan zoek je later wel uit of het klopt”.

Het is een kwestie van loslaten.”

“Niet druk maken om wat anderen vinden, geloof in je eigen kracht.”

“Je moet gewoon “nee” zeggen.”

Was het maar zo eenvoudig…

Vaak ligt aan perfectionisme de angst om te falen ten grondslag of de overtuiging niet goed genoeg te zijn, de angst voor (beroeps)fouten, onzekerheid, een sterke bewijsdrang of een combinatie van dergelijke factoren. Het is dan zaak die overtuiging te vervangen door een overtuiging die wel werkend voor jou is. Het geloof in jezelf te vergroten. Jouw zelfvertrouwen op te vijzelen. Maar hoe dan?

Door twee cruciale stappen te zetten. De eerste stap is het leven voorwaarts leven en de tweede stap is het achterwaarts begrijpen. 

Ervaringen van ooit zijn van belang voor jouw vertrouwen. Je levensverhaal begrijpen zorgt voor compassie. Hierdoor leer je je maskers kennen. Jouw overlevingsmechanismes. Het zorgt voor begrip naar jezelf. Het zorgt voor innerlijke rust en dus voor vertrouwen.

Heb je behoefte aan een gesprekspartner in dit proces? Voel je vrij om contact met ons op te nemen (info@mcinewlaw.com).