Categorieën
Coaching Training

Zegels sparen? Over het verzamelen van ergernissen…

Herken je de neiging bij een voorstel van een ander gauw te zeggen “dat vind ik helemaal prima” en “oh, dat is goed hoor!” terwijl je eigenlijk zelf een andere behoefte hebt? Maar je graag meebeweegt met de ander. Het lastig vindt om je uit te spreken. Je graag flexibel wilt zijn, je dienstbaar opstelt naar de ander of conflictmijdend bent.

Maar waar blijf JIJ in dit plaatje?

Elke keer als je je ergernis wegslikt, spaar je weer een zegel in je boekje totdat deze vol is… en dat kan leiden tot een flinke explosie aan emoties die vaak niet in verhouding staat tot de trigger maar zo beladen is door de eerdere gebeurtenissen die geen lucht en ruimte hebben gekregen. Het is dé boosdoener van vele escalaties binnen relaties tussen collega’s, familie, vrienden… Soms is de ander zich van geen kwaad bewust en kan het helpend zijn je in een eerder stadium uit te spreken om disproportionele reacties te voorkomen.

Voor werkgevers is het heel belangrijk om hier alert op te zijn; er gaat zoveel nodeloze energie verloren aan (arbeids)conflicten door onbegrip, opgekropte frustratie, projectie en een heleboel zegels sparen;-)…

Hoe fijn zou het zijn als hierover binnen teams meer bewustwording bestaat? Als destructieve patronen worden herkend en gewerkt kan worden aan wenselijker gedrag? Wij helpen je graag een handje mee middels onze coachtrajecten. Interesse gewekt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@mcinewlaw.com.