Categorieën
Coaching Intervisie Opleiding Training

Reuring; never a dull moment!

Als mensen mij vragen waarom ik zo lang advocaat geweest ben, is het antwoord: de reuring, de dynamiek, de veelzijdigheid, de intellectuele uitdaging, de enorme ontwikkeling die je doormaakt als mens, “the school of life”, de gedegen opleiding, de maatschappelijke relevantie, het vurige pleiten, het debatteren, het onderhandelen, argumenten zoeken om de zaak te onderbouwen, het “puzzelen”, het prettige contact met cliënten, het sparren, jezelf en anderen uitdagen, de zittingen, het avontuur, de inspirerende gesprekken, de fijne collega’s, de geweldige avonturen die je meemaakt met kantoorgenoten zelfs tijdens de nachten doorwerken, de skivakanties, de borrels, cabaret, de feestjes, de anekdotes…en zo kan ik nog wel even doorgaan. Geen dag is hetzelfde. Never a dull moment!

Ik herinner me mijn tijdelijke baan als bureaujurist bij een deurwaarderskantoor om te sparen voor mijn reis door Zuid-Amerika en miste daarin enorm de hierboven beschreven afwisseling, uitdaging en de door mij zo gewenste reuring.

Ik hoor vaak dat bedrijfsjuristen er uiteindelijk van balen dat ze een zaak uit handen moeten geven als het spannend wordt vanwege de procesmonopolie die je alleen als advocaat geniet. Als advocaat met een eigen praktijk heb je ook veel vrijheid om je eigen toko te runnen, zelfs als je in loondienst werkt.

Wat maakt dat jij de keuze voor de advocatuur hebt gemaakt?

N.B. Ik had even de behoefte om een tegengeluid kenbaar te maken na alle negatieve publiciteit rondom het vak van advocaat. Want het is en blijft een machtig mooi beroep waarbinnen je voor anderen en de samenleving écht een verschil kan maken en je jezelf continu blijft uitdagen.

Categorieën
Coaching

Perfect imperfections

Is perfectionisme echt een “vrouwending”? Ik hoor dit thema vaak voorbij komen in intervisiebijeenkomsten en dan valt me op dat het meestal de vrouwen zijn die hiermee worstelen.
Mannen zeggen makkelijker:

“Je moet gewoon zo en zo zeggen/doen en dan zoek je later wel uit of het klopt”.

Het is een kwestie van loslaten.”

“Niet druk maken om wat anderen vinden, geloof in je eigen kracht.”

“Je moet gewoon “nee” zeggen.”

Was het maar zo eenvoudig…

Vaak ligt aan perfectionisme de angst om te falen ten grondslag of de overtuiging niet goed genoeg te zijn, de angst voor (beroeps)fouten, onzekerheid, een sterke bewijsdrang of een combinatie van dergelijke factoren. Het is dan zaak die overtuiging te vervangen door een overtuiging die wel werkend voor jou is. Het geloof in jezelf te vergroten. Jouw zelfvertrouwen op te vijzelen. Maar hoe dan?

Door twee cruciale stappen te zetten. De eerste stap is het leven voorwaarts leven en de tweede stap is het achterwaarts begrijpen. 

Ervaringen van ooit zijn van belang voor jouw vertrouwen. Je levensverhaal begrijpen zorgt voor compassie. Hierdoor leer je je maskers kennen. Jouw overlevingsmechanismes. Het zorgt voor begrip naar jezelf. Het zorgt voor innerlijke rust en dus voor vertrouwen.

Heb je behoefte aan een gesprekspartner in dit proces? Voel je vrij om contact met ons op te nemen (info@mcinewlaw.com).

Categorieën
Coaching

Teamwerken in de advocatuur een utopie?

Waar wij in onze teamcoaching sessies tegenaan lopen, is de (beperkende) overtuiging dat de advocatuur bij uitstek solistisch werken is en dat teamwerken niet écht mogelijk is.

Het hele beloningssysteem is gebaseerd op individuele resultaten, niet alleen qua targets, uren/omzetten en bonussen maar ook in het gebrek aan een incentive om een zaak volledig uit handen te geven aan een meer gespecialiseerde collega als daardoor onzichtbaar wordt dat jij degene bent die voor het aanbrengen van de klant hebt gezorgd.

Al jouw acquisitie-inspanningen ten spijt dus? Niet helemaal. Er zijn systemen waarbinnen die registratie wel degelijk mogelijk is en je dus kunt blijven monitoren wie wat gedaan heeft. Meten is immers weten. Of is het ook een kwestie van vertrouwen en elkaar dingen gunnen?

Uiteindelijk geven vrijwel alle advocaten in mijn coachpraktijk aan dat ze het hartstikke leuk en leerzaam zouden vinden om intensiever samen te werken en dat dit niet per se hoeft te leiden tot het afboeken van uren en/of hogere kosten voor de cliënt. De algehele overtuiging luidt immers ook dat een halfuurtje inhoudelijk sparren met een collega meer resultaat oplevert dan uren grasduinen in jurisprudentie aangezien je niet alleen gebruik kunt maken van elkaars kennis maar ook van strategisch inzicht, commerciële vaardigheden, levens- en beroepservaring, een ander (verfrissend) perspectief, uiteenlopende interpretaties van wetteksten en jurisprudentie etc. Bovendien geeft dit het gevoel dat je minder snel iets over het hoofd ziet – vier ogen zien immers meer dan twee – en is de (verlammende) angst om een beroepsfout te maken of een tuchtklacht aan je broek te krijgen, minder groot. Je hebt immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid, je staat er niet alleen voor. Zo bezien klinkt het zo slecht nog niet, toch:)?

Nieuwsgierig geworden? Maak dan via info@mcinewlaw.com een afspraak voor een vrijblijvend strategiegesprek met ons.

Jouw werkgeluk is onze zaak!